Behçet Hastalığına Adını Veren Türk Dermatolog

17 Temmuz 2010
Hulusi Behçet, 1889-1948 yılları arasında yaşamış bir dermatolog ve bilimadamımız. O zamanlar başka tıp eğitimi veren yer olmadığı için Gülhane Tıp Akademisi'ni bitirmiş. Ardından da dermatoloji ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar üzerine ihtisas yapmış.

Hulusi Behçet çok üretken bir doktormuş. Macaristan ve Almanya'da bulunmuş. 1. Dünya Savaşı'nda Türk hastanelerinde görev yapmış. Yurtdışındaki bilimsel yayınlarda birçok özgün makale yayınlanmış. Hatta yeni kurulan İstanbul Üniversitesi'nde profesör olarak Türk üniversitelerinde bu ünvanı alan ilk akademisyen olmuş.

Hulusi Behçet 1924 yılında literatürde olmayan bir cilt hastalığını teşhis etmiş ve bunu 1937'de Journal of Skin and Venereal Diseases dergisinde yayınlamış. Böylece de halen tüm dünyada soyadı ile anılan Behçet hastalığı'nı (Behçet's disease) teşhis eden ilk dermatolog olmuş.

Hastalığın Vikipedi'deki açıklaması şu şekilde:
Genelde deri altı, göz, beyindeki kan damarlarının iltihaplanmasına yol açan, sebebi bilinmeyen, nadir görülen, bağışıklık sistemi ile ilgili bir hastalıktır. En çok 30-40 yaşlarındaki erkeklerde görülür.
UZMANTV'deki Behçet hastalığı videolarını buraya tıklayarak izleyebilirsiniz. Bu arada, Wikipedia'da Behçet'in nasıl telaffuz edileceğine dair bir paragraf da eksik değil:
Because Hulusi Behçet was Turkish, the correct pronunciation is with a hard "ch", as in "choice", with "e" (both first and second e letters) as in "end" and with the terminal "t" sounded: "Beh-chet". Because it contains a cedilla, "Behçet" is frequently wrongly assumed to be French in origin and pronounced with a sibilant "s" sound (as in "satsuma") or soft "ch" (as in "shoe"), with the "e" incorrectly like "i" (as in see), with the "t" incorrectly silenced: "Beshay".

0 Yorum:

Yorum Gönder