Türk Kafası Kaktüsü ve Türk Adaları

4 Ekim 2008
"Turk's Head", yani "Türk Kafası" dünyada farklı farklı alanlarda kullanılan bir terim. Zaman içinde bunları bir bir aktarmaya çalışacağım.

İlk "Türk kafası" örneğimiz botanikten.

Latince ismi Echinocereus Horizonthalonius olan bir kaktüs türü, botanik literatüründe Turk's Head olarak geçiyor. Kaktüsün üst kısmı sarığa (ya da fese) benzediği için zamanla bu isimle anılır olmuş.

Bu kaktüsten hareketle bir adalar topluluğuna da Turks and Caicos ismi verilmiş. Çünkü Jamaika yakınlarındaki bu küçük ülkenin herbir yanı Türk Kafası cinsi kaktüslerle doluymuş.

"Türk adaları" topluluğundaki en büyük adanın ismi ise Grand Turk. Yani: Büyük Türk.

Şu adreste adanın Turks and Caicos adını nasıl aldığına dair iki varsayım var. İlki az önce söylediğim, Türk kafası kaktüsü üstüne kurulu.

İkincisi ise daha enteresan. 17. ve 18. yüzyılda Turks and Caicos Adaları'nı korsanlar pusu kurmak için kullanıyormuş. Böylece zengin İspanyol gemilerini gafil avlıyorlarmış.

15. yüzyılda Akdeniz Osmanlılar'ın egemenliği altındayken atalarımız mütemadiyen Avrupalı gemilere saldırıyormuş. Bu yüzden de o zamanlar "Turk" ile "Korsan" sözcüğü özdeşleşmişmiş.

Ve işte bunun uzantısı olarak da korsanların saklandığı adalara "Korsanların Adası" yerine "Türklerin Adası" (Turks and Caicos) denmiş.

Aynı kaynakta enteresan bir bilgi daha var. Adaya gönderilen bazı mektuplar yanlışlıkla Türkiye'ye geldikten sonra "ufak bir tur" atıp ardından Turks and Caicos'a gidiyormuş!

3 Yorum:

Erdem Genç dedi ki...

Bir de bu bağımsız devletçiğin uzantısı Türkler tarafından pek sık kullanılıyordu son yıllarda: .tc
isminiz.tc Türkiye'de epey satıldı.

Mustafa Demir dedi ki...

tamda bu konuyu da yayınlasanız diye mail atacaktım ki birde baktım benden hızlı davranmışsınız bile :) çok ilgimi çekmiştir bu adalar benim eskiden beri ve hakkında ne bulursam okuyorum şimdi nette..

Unknown dedi ki...

Merak ettiğim bir konuydu. Bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim.

Yorum Gönder